547828388708201

Page content

ZZP VAR & de toekomst

ZZP VAR & de toekomst

Zzp

Er komt een onzekere tijd voor de ZZP`ers en hun opdrachtgevers.
De staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft ‘aktie aktie ’ geroepen en zijn ministerie volgt de order.  De missie voor de belastingdienst is duidelijk. De VAR-verklaring is officieel DOOD.  De strijd tegen schijnzelfstandigheid is begonnen. angsten bij opdrachtgevers, want we zijn er nog niet klaar voor.
Nu kent u “de soep wordt niet zo heet gegeten………..”
Als bedrijf wilt u zonder zorgen personeel tot hun beschikking hebben.  Met een VAR-verklaring kon een zzp’er werk aannemen en u liep dan minimale risico’s. In veel gevallen ging dit goed.  Een zzp’er kon als zelfstandigge meerdere klussen doen en zelf bepalen wanneer en hoe hij het werk ging doen.  Maar helaas werd er ook van deze regeling behoorlijk misbruik gemaakt door schijn zzp’ers.  De VAR-verklaring werd ten onrechte gebruikt om het personeel niet in dienst te nemen, maar wel misbruiken.  Dit is schijnzelfstandigheid.  Onze Staatsecretaris Wiebes heeft als doel minder schijnzelfstandigheid en meer zekerheid.
Het belangrijkste argument van de minister “zekerheid”  is nu juist het probleem geworden binnen de oude zzp wetgeving. Voor u als opdrachtgevers betekent zekerheid dat zij zo min mogelijk risico lopen en voor een zzp’er dat hij genoeg werk heeft. De staatssecretaris zorgt met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) er voor dat opdrachtgevers meer verantwoordelijkheid dragen voor het opstellen én naleven van de modelovereenkomst. Zij zijn nu ook sneller aansprakelijk voor het alsnog betalen van loonheffingen en sociale premies. De belastingdienst zal ook boetes opleggen als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Kortom, onzekerheid voor opdrachtgevers en daarmee is het inhuren van een zzp’er minder aantrekkelijk. De verwachting is dat er daardoor minder werk zal zijn voor zzp’ers en dus ook voor hen meer onzekerheid.
Een ander punt dat voor veel onrust zorgt is dat, de zzp’er niet mag werken onder leiding en toezicht.  Zo moet hij bijvoorbeeld zijn eigen gereedschap en matteriaal gebruiken, eigen kleding en zelf kunnen bepalen door wie hij zich laat vervangen bij ziekte of verlof. Bij veel opdrachtgevers is op dit moment de situatie van zzp’ers het tegenovergestelde.  Dit zomaar aanpassen lijkt veel van u niet  wenselijk of moeilijk is uiterst moeilijk toepasbaar.

Ons advies,

Raak niet in paniek door de missie van de staatssecretaris en zijn ambtenaren.  Creëer uw eigen zekerheid. Ga in gesprek met de zzp’er. Misschien wil hij terug in loondienst of is hij bereid in dienst te gaan bij een goed payrollbedrijf.  Mocht u er zelf niet uitkomen, laat u dan adviseren. Wacht niet, want die goede oude tijd van de VAR-verklaring komt voorlopig niet terug. Dat is de enige zekerheid die staatsecretaris Wiebes u biedt.

Leuker kan ik het niet maken, wellicht wel makkelijker.

Wij zijn er voor U, kom eens langs voor een kennismaking.
Met vriendelijke groet,
Gerbrand Kruijver.
Kruijver-Administratie

 

Comment Section

0 reacties op “ZZP VAR & de toekomst

Plaats een reactie


*